Olympos/Çıralı

 
Antalya-Finike yolundan Olympos'a gitmek için Ulupınar'dan harabe levhasının olduğu yola sapmak gerekir. Dar fakat nefis güzellikteki yol bizi Olympos'un sahiline kadar indirir. Harabeye ulaşmak için çayı geçip geniş kumsalda biraz yürüdükten sonra Olympos'un içinden geçen çay kenarına ulaşılır. Çay'ın yanından giden patika yol bizi harabenin içine götürecektir. Olympos Hellenistik Devir'de kurulmuştur. Varlığını M.Ö. II. yüzyılda bastırdığı Lykia birlik sikkelerinden anlıyoruz. M.Ö. 100'de birliğin önde gelen ve üç oy hakkına sahip altı şehrinden birisi olmuştur. M.Ö. I. yüzyılda Olympos'a korsanlar dadanmış, şehir korsanların yerleştiği bir yer haline gelmiştir. M.Ö. 78'de Roma komutanı Servilius Isaurieus Olympos'u korsanlardan temizleyerek şehri Roma topraklarına katmış, Roma dönemi sırasında hemen yakınındaki tabii gazların yandığı Çıralı'daki Demirci tanrı Hephaistos kültü ile büyük bir ün sahibi olmuştur.


Çıralı 'da Neler Yenir

Olimpos sahilinde ve Çirali yerlesim merkezinde sahil lokantalari, çardaklar, bahçeli fast-food türü cafeler hizmet veriyor.

Çıralı Restoranlarında harika deniz ürünleri, salatalık, güveçte kalamar yahnisi, et çesitleri, zeytinyağlilar, gözlemeler, kebaplar, pizza çeşitlerini afiyetle yiyebilirsiniz.

Tüm yemekler halkın kendi yetiştirdiği bitkilerden veya Kumluca'da kurulan renkli köy pazarindaki yöresel ürünlerden hazirlaniyor.

Antalya Kemer'e bağli ÇIRALI beldesi, "Güneşi, denizi ve doğa güzelliklerinin" yanı sıra tarihi zenginlikleriyle insanlarin ilgisini çekmektedir. Güney ucunda Olympos antik kenti, kuzey batisinda Yanartas (Chimera) bulunmaktadır.

Akdeniz' in en temiz yerlerinden birisi olan Çıralı sahili 3,2 km uzunlığundadır. Genişliği ise 50-100 metre arasında değişmektedir. Kumsal denizden itibaren yumusak bir egimle yükselmektedir.

Her iki ucunda kayaliklarla sinirlanmistir. Genel olarak ince taneli yüksek kaliteli kum yapisina sahiptir. Güney ucunda antik Olimpos kentinin içinden geçerek gelen dere denize denizle birleşir.

Barlar & Gece Hayatı

Çıralı bölgesi akdeniz iklimine sahiptir. Yazları yağmur oldukça nadir yağar, hava genellikle açık, berrak ve güneşlidir.

Deniz suyu nisan ayı sonuna doğru ısınır ve kasım ayına kadar denize girilebilir.

 
Doğu likya yürüyüs yollarinin merkezi olan cirali'dan hergün başka bir parkur da yürüyerek ya kayip şehri keşfede bilir yada ıssiz küçük koylarda denize girebilirsiniz.

Portakal ve çam ağaçları içinde tamamen doğal yiyeceklerle kahvaltınızı yapabilirsiniz.

Ayrica günlük bir araç kiralayarak yakin çevrenizdeki Phaselis - Arykanda - Myra yada batik sehir kekovaya gidebilirsiniz. Eğer adrenalin istiyorsaniz Bir jeep ile dağ yollarin dan yaylalara safari yapabilirsiniz..
Çıralı Aktiviteler

Yanartaş ( khimaira ) 'yı görebilirsiniz, bunun için neredeyse birçok insanın çıkabileceği diklikte 30-40 dakika bir yürüyüş yapmanız gerekmekte, yolun solunda 1. resimde gördüğünüz manzara ile karşılacak ve oldukça şaşıracaksınız.

Özel araçla

Antalya'dan Kumluca-Kaş istikametine doğru Tekirova dan sonra Çıralı 7 km tabelasindan sola dönün. Virajlı ve manzaralı bir yoldan, çam ağaçları arasında 7 km yolculuğunuzu tamamlayınca çıralı sahilini, saklı cennet çıralı'yı göreceksiniz. Çıralı Pansiyonlarını yön gösteren tabeladan bulabilirsiniz.

Otobüs ile

Antalya otogarından Kumluca-Kaş istikametine giden Çiçek tur veya Antalya tur otobüslerine binip Çirali yol kavsaginda inebilirsiniz. Orada Çirali Dolmuşlarına binerek Çıralı' ya gelebilirsiniz.

Uçak ile

Antalya hava alanından antalya otogarana geliniz buradan Çiçek tur veya Antalya tur otobüsleriyle Çıralı'ya gelebilirsiniz. Çıralı Pansiyon ve Otellerinin bazıları müşterilerini hava limanından karşılıyorbu hizmet için işletme personellerine bilgi vermeniz gerekmektedir.